Kanaalgravers aangekleed

Baldadig vandalisme of creatief eerbetoon?

Sedert enkele weken heeft de beeldengroep 'De kanaalgravers' een extra artistieke dimensie gekregen. De zes figuren zijn ten prooi gevallen aan enkele wildbreiers. 


kanaalgraver met jasje
kanaalgraver met jasje

Ze werden ingepakt met kleurrijke breisels en onderling met elkaar verbonden door gehaakte strengen. Wanneer juist de brei-guerilla heeft toegeslagen is niet duidelijk. Er is ook geen weet van een aanvraag tot aankleden van de beelden. Het ludieke karakter van deze ingreep kan echter niet miskend worden. Het beeld ziet er plots fleurig en grappig uit. De vraag is nu hoe lang deze street-art aanwezig zal blijven, hoe de breiwol zal verouderen, wie de ingreep ten gepaste tijden moet ongedaan maken, enz .... De stadsreinigingsdiensten hebben wel een anti-graffiti-team, dat ingrijpt als er (soms ook mooie kunstwerkjes) verf moet verwijderd worden, maar een anti-wildbreiers-team bestaat bij mijn weten nog niet. 

'De Kanaalgravers' werden geplaatst in 2000 aan de Vaartkom te Leuven. Het is een eerbetoon aan de arbeiders die 250 jaar geleden het kanaal Leuven - Mechelen gegraven hebben.