'De krawaten' van Lille

Op 17 december 2011 werden in Lille het nieuwe gemeenteplein en de beeldengroep "De krawaten" feestelijk ingehuldigd.

De bijnaam "Krawaten" die de Lillenaars al generaties meedragen, bracht het gemeentebestuur van Lille op het idee die naam driedimensioneel te laten verbeelden.



Hiertoe werd een wedstrijd uitgeschreven waarna de opdracht werd toevertrouwd aan beeldhouwer Willy Peeters, werkzaam in Leuven maar van geboorte een streekgenoot, uit Gierle.

Peeters blijkt bij nader inzien om meerdere redenen wel de juiste keuze te zijn: hij heeft een palmares op zijn naam staan met tal van bijzondere opdrachten; hij heeft in de loop der jaren een grote ervaring opgebouwd met monumentale beelden die hij voor de openbare ruimte heeft gerealiseerd en de thematiek van zijn werk sluit bijzonder nauw aan bij het onderwerp van de opdracht die hem hier in Lille werd toevertrouwd.

De reeksen beelden van vluchtelingen en ontheemden die hij de laatste jaren heeft geboetseerd en die in diverse formaten in brons werden gegoten, zitten in dezelfde sfeer.

 Het gegeven van de stoutmoedige moord op een Kroatische prins of aanvoerder van een rondtrekkende groep, was de aanleiding voor dit beeld. De dramatisch geladen gebeurtenis uit het Lilse verleden heeft inderdaad ook een diepe sociale impact. Peeters heeft de grondige studie van het gegeven en een inlevingsvermogen in de materie weten te koppelen aan zijn artistieke verbeelding om rond dit aangrijpend onderwerp deze unieke beeldengroep te maken. Hij is er in geslaagd een gevoelig onderwerp op een serene wijze te behandelen en tegelijk heeft hij de legende op een tijdloze manier vorm weten te geven.